En lille guide for vigtig lejerudstyr..

Jeg har lavet en lille guide over de ting og det udstyr, som jeg syntes er vigtig og som skal være i orden for at man kan få en rigtig god lejr.

Børn og unge vokser en del fra de er 10 til 15 år og det skal man selvfølgelig have i baghovedet når man investeret i nyt udstyr.

1. Rygsæk.

Det er vigtigt at man køber en rygsæk som kan justeres både i skulderstropper, hoftebælter og ryg.

Jeg forslår en rygsæk på ca 50/60 L med mulighed for udvidelse med 10 – 15 L for at forlænge dens levetid..

Sådan en rygsæk koster mellem 700 og 1600 kr (de kan findes dyretr) alt afhængig af mærke og kvalitet.

Jeg anbefaler Haglöfs, Bergans, Deuter eller Fjällräven som er mærker der laver rygsække, som kan holde i mange år.

2. Sovepose.

Jeg har selv flere soveposer til sommer, vinter og indendørs brug.

Det behøver man selvfølgelig ikke men sover man en del ude om vinteren ville jeg investere i to poser, en rigtig varm til vinter og en sommer pose. Det er vigtigt at man tjekker hvad der er komfort temperatur og ekstrem temperaturen er i sin sovepose, da ekstrem temp. kun er en indikation på at man ville overleve med nød og næppe ved denne temp. og komfort temp.fortæller ved hvilken temp. man har det bedst i posen.

En pose som har en komfort temp. på -5 vil være en god all round pose, da den er nemmere at lyne ned og slippe varmen ud hvis det bliver for varmt. I den anden ende kan langt uldundertøj og en lagen/silkepose ligge flere grader til komfort temp.

Ved opbevaring af soveposen (når man ikke er på tur) er det vigtigt, at man har den i en løs pose så den ikke ligger i længere tid presset og foldet sammen. Ellers kan man skade fibrene og nedsætter posens evne til at holde på varmen.

Liggeunderlag.

Jeg har selv haft flere selvoppustelige underlag, og det er dejligt at ligge på sådan et, men det er til gengæld rigtig dårlig at ligge på hvis det er punkteret. Der er meget forskel på kvalitet, man kan købe i Jysk og Silvan oppustelige underlag til 300 kr, men de er i en kvalitet så man skal prise sig lykkelig hvis det holder tæt bare en hel sommelejer/sæson. Der er tit fejl ved ventilen og ellers er det de svejse sider der kan giver problemer og de er rigtig svære at lappe..

Et alm. 9 mm skumunderlag som koster omkring de 100 kr,  man ligger måske ikke  så blødt på det, men man ligger bedre end på et punkteret underlag. Fordelen med et skumunderlag er også at man roligt kan tage det med og sidde på ved lejrbålet, uden at man skal være bange for at det punkterer. Og på vandreture er det meget lettere end et oppusteligt underlag, og det kan være en stor fordel. 

3. Fodtøj.

Rigtigt fodtøj er meget vigtig, og våde fødder med vabler i for små sko overgår den værste tortur..

Det er derfor vigtig at man har det rigtige fodtøj med og på..

Vandrestøvler.

  Det er lidt en smags sag hvilke støvler man vil bruge, så man må prøve sig frem.

Men det er vigtigt at man har plads i støvlen til en sok, og at den skal sifde godt på foden (ikke løst) man skal også huske på at ens fod bliver lidt støre når man vandrer.

Sko og Sandaler.

Om sommeren kan det godt være lidt varmt med støvler.

Vandresko og sandaler er en god ide, men man skal huske at hvis man har sæson fodtøj skal det  afprøves inden det pakkes i rygsækken, ens fødder vokser også med tiden, og en sommerlejr med for små sko er ikke sjov.

   Gummistøvler.

Gummistøvler er en vigtig del af udstyret – det kunne jo gå hen og blive regnvejr.

Som udgangspunkt er det en dårlig ide at have gummistøvler på en hel dag, men det kan være en nødvendighed på tømmerflåde/kano ture.

 Man kan også købe vandre gummistøvler men de er dyre.

Man kan få korte, mellemlange og lange gummistøvler og jeg fortrækker de lange (til op under knæet) da det er tit på ture på vandet at man skal vaske op i vandkanten og man så lige skal hente en tabt/sunket gafle, eller man skal skubbe flåder og både ud fra bredden, og her er det dejligt med lidt ekstra lange støvler så man undgår en våd sok..

HUSK at der skal være plads til en varm sok i støvlen. HUSK altid at gå alt fodtøj til inden det tages med på tur. Vi ser jævnligt børn i nye sko og med for små sko på turene, og det er skyld i vabler, og børn der ikke siger noget før det er for sent - for de har lige  fået skoene.

4. Regntøj.

Regntøj er også en vigtig ting, især hvis man skal sidde på en tømmerflåde i en uge i regnvejr.

En lille tommelfingerregel er at ens regnsæt skal kunne modstå et vandsøjletryk på minimum 3000 for at det kan holde tæt.

Hvis man skal gå en hel hike eller ud og vandre i sit regntøj er det også vigtigt at det er åndbart, for ellers ender man med at være lige så fugtig og våd som hvis man ikke havde regntøj på.

Et regnslag/overtræk til sin rygsæk er heller ikke nogen dårlig ide.

Ligesom gummistøvlerne og andre ting som man ikke bruger så tit skal regntøjet også tjekkes om det stadig passer og ikke er i stykker inden man tager afsted på tur.

5. Ekstra Udstyr.

Man kan let komme til at slæbe alt for meget udstyr med på en tur, og det er tit på vandreture at man også skal bære noget af fællesudstyret - så tænk over det når der skal pakkes..

Vigtige ting til rygsækken:

Lommelygte.

En god lommelygte kan være alfa og omega på en tur,  LED LENSER laver nogle gode og robuste lygter, de er lidt dyre og man behøver slet ikke sådan en lygte. Men en god lygte i tasken er vigtig, en pandelygte er også god og kan evt. erstatte lommelygten. Ddet gode ved en pandelygte er, at man har begge hænder frie til evt. at finde ting i tasken og når soveposen skal rulles ud. Pandelygter er tit ikke lige så kraftige som en alm. lommelygter,  men stadig god at have med.

Kniv/Dolk.

Jeg har en spejderdolk men jeg bruger den næsten aldrig, mit foretrukne kniv/værktøj er en lommekniv  som har flere funktioner.  

Men som ulv/tropspejder er en alm. dolk rigeligt at have med på en tur.

Vanddunk/Drikkeflaske.

En vanddunk er altid vigtig, det er ikke altid at man mærker at man har det varmt/sveder derfor er det vigtig at have en drikkeflaske, som kan sidde i bæltet eller en yderlomme på rygsækken så den er lige til at komme til når tørsten melder sig.

Handsker/Vanter.

Selv om det er varmt om dagen og solen skinner så er det altid godt at have et par handsker/vanter (ikke luffer) med for det bliver koldt om aften og at sætte telt op og pakke ud med forfrosne hænder er ikke såsjovt.

Ekstra fodtøj.

Hvis uheldet er ude og man får ondt i fødderne på en tur, er det vigtig at men har ekstra sko med, bare de gamle udtrådte kondisko som foden er 100% vant til er de bedste så fødderne kan føle sig tilpas.

Tænk i lag.

Når tasken skal pakkes så husk at pakke så ungerne kan klæde sig i lag. Det vil sige, at hvis man får det for varmt når man vandrer kan man tage et ”lag” af for ikke at overophede. Og at de kan  tage ”laget” på igen, når der holdes en pause og kulden kommer, ren uld er altid godt, selvregulerende.

Til sidst vil jeg lige give et par regler som jeg syntes er gode. Ta' ALTID børnene med ud og køb deres udstyr, tingene skal prøves inden de købes.

Hvis I pakker deres rygsække så skal den pakkes SAMMEN med barnet så de ved hvad de har med.

Lav en pakkeliste og giv barnet en kopi med, så vi og de kan se hvad der var med på lejren, når der skal pakkes sammen igen.

Jeg håber at listen her er til nogen hjælp, og hvis der skulle være nogen spørgsmål så tag fat i mig så skal jeg svare så godt jeg kan..

Med Spejderhilsen

Jan Høeg Kjerulff.

Seneste kommentarer

01.09 | 09:18

Hej med jer
Jeg er formand for Broen Halsnæs, som kan betale for kointigent for familier, som ikke selv kan betale. Mangler jeres bank reg og konto nr.

19.06 | 12:02

Hej

Vi er en gruppe som interessere os for Nosework,som er hunde som finder dufte ala narko hunde som finder narko.Vi vil høre om det er muligt at leje jeres lokaler/område en hel dag.Mvh Helle

15.08 | 20:38

Hej Michelle,

Så er det hos ulvene hun skal gå, de starter på onsdag d. 18 kl 18.30- 20.00

15.08 | 17:16

Hej.
Jeg har en datter på 7 år, i 2 klasse, som rigtig gerne ville prøve at gå til spejder.
Hvordan og hvorledes kan dette lade sig gøre hos jer ?
Hvor er der opstart ?

Mvh

Del siden